Rád(a) komentuješ a diskutuješ? Rozjeď diskuzi k nějakému z přispěvků. Pokud se registruješ bude ti diskutování zjednodušeno. Jednoduše se registruj a začni tvořit svůj profil. Registrovaní uživatelé budou mít čím dál více výhod a budou moci využívat více funkci a to zcela zdarma. Stačí si jen založit svůj profil. Na webu se neustále pracujeme a vytváříme nové funkce.

On chce zpátky! Co mu na to říct?

Tvrdí, že bez vás nemůže být. Chtěl by se k vám vrátit, jenže vy váháte, protože vám ublížil. Zároveň ale někde uvnitř cítíte, že vám není lhostejný. Má vůbec slepovaný vztah šanci na přežití?Univerzální odpověď pochopitelně neexistuje – na to je ve hře příliš mnoho faktorů. Což ovšem nemění nic na tom, že existují užitečné rady, jak si v této nelehké vztahové motanici najít správný konec nitky ke štěstí.

5 případů, kdy odpovědět ANO

>> Cítíte, že je chyba i na vaší straně – Rozešli jste se po vztahu, který jste ani ve chvíli největší bolesti a zklamání nepovažovala za úplně špat­ný, a litovala jste, že skončil. Dokonce jste si uvědomovala míru chyb na své straně a jste ochotná pracovat i na sobě, aby se neopakovaly. Potom by nic nemělo bránit tomu, abyste začali nanovo.

Podle psychologa Karla Červinky může být takový vztah sice zpočátku křehký (hlavně se nevyptávejte, s kým jste kdo co měli v době odloučení), ale také vylepšený o pocit radosti, že jste znovu spolu. Pojmenovat důvody, které vedly k vašemu rozchodu, a přijmout patřičná opatření však bude bezpodmínečně nutné. Situaci rozeberte (třeba i pod dohledem psychologa), ale dál se k minulosti zbytečně nevracejte. Jestli chcete uspět, považujte rozchod za uzavřené téma.

>> Máte spolu děti – Jestliže partner nepatří do některé z kategorií po-psaných ve druhé polovině tohoto článku, měla byste se nad jeho snahou dát vztah do pořádku alespoň zamyslet, pokud spolu máte děti. Podle statistik se v České republice rozpadá celá polovina manželství, více než 40 % z nich je ‚dětných‘. Záleží pochopitelně na tom, čím vám dotyčný muž ublížil a jestli je vůbec možné najít jakýkoliv pevný bod, od kterého lze začít budovat vztah nanovo.

Nezůstávejte však zbytečně nepřístupná, uražená a neochotná k dalšímu dialogu, přestože se vám to může zdát těžké. V tuto chvíli totiž nejednáte pouze sama za sebe. Základem je podle psychologů snaha představit si situaci, kdy se k sobě vrátíte. Pokud vám připadá reálná, udělejte vstřícný krok, nepochybně se vám to vyplatí.

>> Nemůžete mu odolat – Zavolal a vám se podlomila kolena. Pokolikáté už? Netvrdíme, že byste na něj měla neustále čekat nezadaná. Ale také si nevyčítejte, když vás zase dostane. Podle amerického profesora Petera Jonasona některým ‚týpkům‘ nedokážeme vůbec odolat. Podle doktora Jonasona podléháme dokonce příliš často ‚hochům s přitažlivě špatnými vlastnostmi‘. My tvrdíme: Neříkejte NE, jestli vám je s ním dobře a dokážete nejistý vztah vydýchávat. Třeba to skončí svatbou zrovna jako Sex ve městě.

>> Nepotkala jste pro sebe lepšího – Od rozchodu už uplynul nějaký ten čas, během kterého jste rozhodně nazahálela a snažila si najít nového partnera. Ale ouha... Žádný vám nevyhovoval tolik jako muž, který zavolal minulý týden a kajícně přiznal, že ani on na vás není schopný zapomenout a je­stli byste nešla na kávu. Netvrdíme, že to určitě vyjde... Slepované vztahy jsou bezesporu do budoucna prožitou krizí zatížené.

Na druhou stranu by byla škoda propásnout příležitost znovu být s někým, kdo se k vám evidentně hodil, jen proto, že byste mu (a sobě) nedala druhou šanci. Nepovedlo se vám za celý ten čas odloučení vyhnat ho z hlavy? Tak na tom něco být musí – na tu kávu běžte, abyste zjistila CO. Třeba jste se oba poučili a dokážete se o svou lásku lépe starat!

>> Uznal chybu – Už tento fakt totiž sám o sobě znamená, že dotyčný o vztahu hodně přemýšlel a velmi mu na vás záleží. Na rozdíl od žen mají muži podle nové studie uveřejněné Univerzitou v kanadském Ontariu větší potíže dopracovat se k sebekritice.

Doktorka sociální psychologie Karina Schuman vysvětluje: „Muži se nevyhýbají omluvě proto, že by nechtěli přijmout odpovědnost za své nepříjemné chování nebo že se obávají, aby tím neodkryli svou slabší stránku. Když si muž myslí, že opravdu udělal něco špatně, omluví se. Potíž je v tom, že k takovému zjištění dochází méně často než jeho slabší polovička.“ Muž, který se dokáže omluvit (a není násilník nebo psychopat), stojí minimálně za jedno další rande.

5 případů, kdy odpovědět NE

>> Uhodil vás – Nemyslete si, že už to neudělá. Psychologové upozorňují na takzvané ‚cyklické‘ chování. Násilník uhodí a pak se omlouvá, prosí o návrat, slibuje. Dojde k uvolnění, ale posléze se celá situace opakuje. A vy přece nechcete být součástí tohoto strašidelného kruhu, že ne?

>> Byli jste každý z jiné planety – Když vyprchala první fáze zamilovanosti, zjistili jste, že se k sobě nehodíte. Ať už se to týkalo představ o společné budoucnosti, náplně volného času, vedení domácnosti, přátel nebo jiných kategorií. Nikde žádná nebo jen minimální shoda. Aby to klapalo na druhý pokus, musel by se jeden z vás radikálně změnit a přizpůsobit, což z dlouhodobého hlediska prakticky není mož­né. Neztrácejte s ním čas, potřebujete někoho, kdo se k vám lépe hodí.

>> Opakoval nevěru – Někteří jedinci jsou svým partnerkám nevěrní ‚chronicky‘, nedokáží v monogamním vztahu žít. Někteří ji dokonce berou tak trochu jako sport. Záleží především na tom, jestli vztah s playboyem zvládáte vy sama. Pokud vám více ubližuje, než přináší, vyčkejte, než se ve vašem životě objeví klidnější typ muže.

>> Styděla jste se za něj – Dejte si pozor na to, abyste znovu nedala klíček ke svému srdci člověku, kterým jste si před rodinou, přáteli nebo na veřejnosti nikdy nebyla tak docela jistá. Možná se cítíte sama a bylo by hezké schoulit se někomu do náruče, ale vzpomeňte si na všechny trapné scény, které vyvolal v dopravních prostředcích, na dovolené, na večírcích, na návštěvě u rodičů... Rozhodně se vyplatí najít si někoho, na koho budete pyšná.

>> Trpěl závislostí – Nemuselo to ještě dojít tak daleko, že by na něm klinická závislost byla patrná. A přesto už jste měla pocit, že jeho vztah k alkoholu (sázení, hracím automatům, drogám atd.) byla nezdravá. Dejte na své instin­k­ty a raději se prokousejte porozchodovým splínem a najděte si méně rizikového partnera.

(Jackie)

Přidej svůj komentář!

Nejsi přihlášen(a) proto nemůžeš vidět komentáře ostatních, ale dovolíme ti komentář napsat.

Po napsání komentáře se tvá přezdívka uloží a uvidíš jak komentáře ostatních tak i své.