Rád(a) komentuješ a diskutuješ? Rozjeď diskuzi k nějakému z přispěvků. Pokud se registruješ bude ti diskutování zjednodušeno. Jednoduše se registruj a začni tvořit svůj profil. Registrovaní uživatelé budou mít čím dál více výhod a budou moci využívat více funkci a to zcela zdarma. Stačí si jen založit svůj profil. Na webu se neustále pracujeme a vytváříme nové funkce.

Pět jazyků lásky

Neříká vám svá vyznání tak často jako vy jemu? Dotýká se vás méně, než byste potřebovala? Pozor! Nemusí to vůbec znamenat, že vás nemiluje. Jen třeba mluví jiným jazykem lásky než vy.O tom, že stejný svět můžeme vnímat my různí lidé různým způsobem, jistě nikdo z nás nepochybuje. Je ale také pravda, že si to dost často neuvědomujeme a dokonce i jiný způsob chování těch druhých vnímáme jako křivdu. Zvlášť výrazně se to projevuje v oblasti vztahů. A tak se mnohdy z bezvýznamné maličkosti stane řetěz kauz, které v horším případě přivedou manželskou dvojici před rozvodový soud, v lepším do partnerské poradny nebo obecně k odborníkům na lidskou psychiku.

„Mnohokrát se setkávám s případy, kdy za mnou přijde žena třeba s tím, že ji obtěžuje, jak jí její muž pořád říká, že ji miluje, a totéž chce po ní. A přitom ona by raději uvítala, kdyby byl k ní víc něžný, víc si jí všímal, dotýkal se jí,“ říká Zorica Gajić, koučka a lektorka Neurolingvistického programování, zajímavé metody osobního rozvoje, která pracuje mimo jiné i se skutečností, že svět můžeme vnímat různě, třeba podle toho, jaký z pěti smyslů u nás převládá. „V našem případu je muž typ auditivní, tedy vnímá svět více přes sluch, a žena kinestetický, tedy hmatový,“ vysvětluje Zorica Gajić.

Zkrátka, naše nespokojenost ve vzta­hu může mnohdy pramenit jen z toho, že s naším partnerem ‚mluvíme‘ jiným způsobem než on s námi a naopak... Americký psycholog Gary Chapman, který se specializuje na psychologii lásky, tuto teorii rozpracoval až do konkrétní praktické podoby, a vytvořil tak jednoduché schéma: Pět jazyků lásky (stejnojmenná kniha z nakladatelství Návrat domů). Podle něj prý vaší lásce pomůže rozpoznat, rozkódovat, jakým jazykem lásky mluvíte vy a jakým váš partner. A možná pak zjistíte, že jeho láska k vám je daleko větší, než jste si mysleli! A stačí k tomu jenom náš jednoduchý návod:

1. jazyk lásky: SLOVA

Člověk, kterému je vlastní tento jazyk lásky, ji vyjadřuje slovy. Říká: „Mám tě rád.“ „Miluji tě.“ Ale pozor! Nemusí se jednat o taková přímá vyznání. Ostatně řada z nás žen ví, že muži s těmito slovíčky mají často docela problém. A tak ten, kdo používá první jazyk lásky, mů­že místo jasných vyznání tomu, kterého miluje, formulovat svou lásku například vyjadřováním úcty, chválením, povzbuzováním..., zkrátka slovy, díky nimž poznáte, že mu na vás záleží, že chce, abyste se cítili dobře.

2. jazyk lásky: POZORNOST

Naslouchat druhému, udělat si pro něj čas, když potřebuje – tak by se ve stručnosti dal charakterizovat druhý jazyk lásky, jazyk pozornosti. Člověk, který tímto jazykem mluví, vás skutečně vní­má, poslouchá, co říkáte, vyslechne vás, když máte trápení, udělá si proto na vás aspoň chvíli, i když má sám hodně práce. Ale pozor! Totéž pak požaduje od vás! Tedy, řeší-li v dané chvíli něco důležitého, věnujte mu plnou pozornost a dejte mu najevo, že ho vnímáte, mnohdy stačí třeba jen několik minut.

3. jazyk lásky: DARY

Lidé, kteří mluví tímto jazykem lásky, ji svému partnerovi vyjadřují dárky. Nemusí jít vždy o velké dary. Často stačí malá pozornost, květina či čokoláda. Lidé, kterým je vlastní tento jazyk lásky, přímo milují jakoukoli příležitost své­ho partnera obdarovat. Vánoce, narozeniny, svátek? V tom si přímo lebedí. Ale nejde jenom o nákupy, dárky také rádi vyrábějí. Máte-li vedle sebe takového partnera, potěšíte ho tím, když si na něj nějakým hezkým dárkem také vzpomenete.

4. jazyk lásky: SKUTKY

Tento jazyk lásky vypovídá o dělání věcí, které mohou vašemu partnerovi způsobit radost. Člověk, který lásku vyjadřuje tímto způsobem, se snaží svému partnerovi vyhovět, udělat něco jen kvůli němu. Tento jazyk lásky se může projevovat různě. Může to znamenat vaření jídla, které vám chutná, pečování o domácnost, ale také o vás, o vaše pohodlí. Ale pozor!

Tady je možné se mnohdy splést. Totiž, že toto pro vás druhý dělá, nemusí ještě znamenat, že je to jazyk lásky, kterým hovoří! Může jít jen o jakýsi typ nutnosti či stereotypu. A to obzvláště v případě žen, po kterých se tzv. ‚ženské práce‘ stále jaksi přirozeně požadují... Tedy rozdíl je v tom, jestli to, co pro druhého děláme, děláme z vlastní vůle, a nebo jen protože nám nic jiného nezbývá.

5. jazyk lásky: DOTYKY

Tento jazyk se projevuje jednoduše, fyzickým kontaktem. Není tím myšlen ale primárně fyzický kontakt sexuální (i když, dal by se do něj svým způsobem započítat, tedy když při milování myslíme také na toho druhého, chceme, aby se cítil krásně...). Lidé, kteří mluví tímto jazykem lásky, se zkrátka rádi partnera dotýkají, hladí ho, drží za ruku, objímají, mazlí se s ním. Takoví lidé ale také často strádají, když k nim jejich partner není stejně pozorný. Dotyky k životu velmi potřebují.

(Ada Maxová, Style)

Přidej svůj komentář!

Nejsi přihlášen(a) proto nemůžeš vidět komentáře ostatních, ale dovolíme ti komentář napsat.

Po napsání komentáře se tvá přezdívka uloží a uvidíš jak komentáře ostatních tak i své.