Rád(a) komentuješ a diskutuješ? Rozjeď diskuzi k nějakému z přispěvků. Pokud se registruješ bude ti diskutování zjednodušeno. Jednoduše se registruj a začni tvořit svůj profil. Registrovaní uživatelé budou mít čím dál více výhod a budou moci využívat více funkci a to zcela zdarma. Stačí si jen založit svůj profil. Na webu se neustále pracujeme a vytváříme nové funkce.

V novém vztahu nedělejte staré chyby

Už to nikdy neudělám, opakujete si v každém vztahu. A pak děláte pořád tytéž chyby... Přečtěte si, na které byste si opravdu měla dát pozor, abyste konečně byla šťastná.Nový vztah, nový začátek. Tak proč si ho kazit starými chybami? Některé z nich jsou skutečně závažné, a pokud se z nich nepoučíte a napříště se jich nevyvarujete, čeká vás jen nové zklamání.

Takže si řekněte: ‚Už nikdy nebudu...‘

>> Ignorovat varovné signály
Jste šťastná, že vás večer konečně po dlouhé době zase někdo drží v náručí a ve jménu nového vztahu honem vypínáte všechny kontrolky, které se vám uvnitř mysli rozblikaly? Víte ve skutečnosti, že je váš čerstvý objev (dosaďte) závislý na matce, latentní alkoholik, nezodpovědný nevyzrálý typ, sobec, worko­holik, ženatý s nechutí se rozvádět, chronický sukničkář nebo třeba jen člověk, který vám úplně chemicky ‚nevoní‘, ale při troše snahy a rozumu se do ‚lásky snad nějak dokážete vpravit‘?

A přestosvou intuici ignorujete? Pak si koledujete o další recidivu zlomeného srdce a ještě ke všemu plýtváte svým drahocenným časem. Můžete ztratit i několik let života snahou být šťastná s někým, kdo se k vám nehodí, než vám dojde, že jste už od samého začátku ve skutečnosti věděla, že to není ono.

Řešení: Napřed si sepište, co zásadního ve vztahu opravdu nehodláte akceptovat, a pokud na některý z bodů váš nový partner pasuje, je vaše citová investice zbytečná. Dřív nebo později problém nabude nepřekonatelných rozměrů. Zopakujte si důvody, proč právě s tímto mužem jste. Pokud zní jediná odpověď „Abych nebyla sama“, uvolněte si ruce, nadechněte se, a až se vzpamatujete z nezdaru, hledejte jinde.

>> Volit partnery jako přes kopírák
Tento bod patří k nejproblematičtějším, rozeznává se složitě. Růžová bublina hor­monů v první zamilovanosti nám totiž snižuje rozlišovací schopnosti – leccos zkrátka vůbec nevidíte či vidět nechce­te. I partner se v rámci ‚namlouvání samič­ky‘ nechová úplně standardně, a tak některé mustry chování nevyplavou hned na povrch.

Zkrátka nepoznáte, jestli je i Karel uzurpátorský typ, stejně jako Jirka, kterého jste si vzala, nebo Olda, váš první kluk... Pokud však víte, že jste v minulých vztazích neustále narážela na totožnou chybu, nenechte se pouze unášet smrští zamilovanosti a všímejte si důležitých signálů – vyplavou především ve vypjatých okamžicích, zejména během hádek. Renomovaný psycholog Jeroným Klimeš podotýká, že dobrým začátkem je dokonalá diagnostika.

Řešení: Nenaslouchejte pouze svým vnitřním signálům, ale také reakcím nejbližšího okolí. Jestliže vám kamarádka řekla: „Ten je stejný jako všichni tvoji bývalí,“ neberte to na lehkou váhu. Možná by dokonce bylo dobré vyhledat psychologa.

Chyba je totiž dost pravděpodobně ve vás a vašich traumatech z minulosti. Psychologové vzkazují, že problematického bližního si vybíráme podle člověka, se kterým jsme v dětství měli největší problémy. Dokud je nevyřešíte, budete opakovaně v lásce narážet.

>> Říkat, že mi něco nevadí, když mi to vadí
Už vám došlo, že to není vůbec fér? Muži svým nastavením mozku nejsou podle psychologů schopni detekovat podprahové ‚vzkazy‘ od svých partnerek. Nečekejte, že mu dojde, že vám něco vadí, když říkáte pravý opak. Tyhle hry vás dost pravděpodobně stály vztah s Mirkem, kterému jste tvrdila, že klidně může chodit dvakrát týdně zkoušet s rockovou kapelou do garáže, přestože jste se pokaždé doma užírala. Právem na vás hleděl jako zjara, když jste mu to potom při rozchodu vyčítala.

Řešení: Až se vám příště nebude něco líbit, vhodnou formou to partnerovi řekněte. Předstírat opak se nevyplácí.
 
>> Vyhlížet prince na bílém koni
Ještě pořád si myslíte, že existuje? Vyloučila jste ze svého života už řadu docela fajn přijatelných chlapíků jen proto, že si myslíte, že přijde někdo, kdo se zcela ztotožní s vašimi romantickými představami? Pak se nejspíš dočkáte jen další řady zklamání, protože Pan božský bez sebemenší chybičky vážně neexistu­je. Mimochodem – všimla jste si, že
i Pan božský ze seriálu Sex ve městě měl celou řadu docela podstatných chyb?  Například hlavní hrdinku Carrie v podání S. J. Parker permanentně podváděl a co hůř – objevoval se jí v životě, jen když se mu zamanulo.

Zkušená psycholožka PhDr. Katarina Lomská Filasová pro přední ženský magazín uvedla, že tento postoj k hledání partnera je extrém, který nám škodí. „Máme obraz Pana božského stále před sebou a každého muže, se kterým se reálně setkáme, s tímto obrazem poměřujeme. A každý skutečný muž prohraje, protože tomu vysněnému se prostě nevyrovná.

Při vytváření ideálů totiž většinou děláme jeden typ chyby, a sice ten, že v jedné osobě slučujeme protichůdné vlastnosti. Třeba že má být rázný a trpělivý zároveň, nebo má být citlivý, ale spoustu věcí má naopak přejít bez mrknutí oka a podobně. A tyto naše představy se pořád ne a ne s realitou potkat.“

Řešení: Uvědomte si, že dokonalý muž je něco jako Duch Llana Estacada. Když už máte pocit, že se zjevil, jde o dočasný přelud. Pokud dotyčný pán nemá zásad­ní chyby, které vůbec nemůžete snést, buďte velkorysá. Spousta žen na světě už to pochopila. Dle serveru onepoll.com, který vyzpovídal 2 500 respondentek, jich většina nehledá ideál.

Až 91 % žen touží radějí po muži s chybami než po dokonalém muži. A většina žen dá přednost i nepořádnému chlapo­vi, který o sebe nebude tolik dbát, hlavně když k nim bude pozorný a dokáže dát najevo své city.

>> Obětovat vztahu veškerý osobní život
Po minulém rozchodu jste pomalu nevěděla, komu zatelefonovat, abyste si popovídala, protože jste kvůli partnerovi rezignovala na své přátele. Vzdala jste se všech svých koníčků a ve jménu lásky se vrhla na jeho koníčky, abyste byli spolu. Chyba, chyba... Jestliže se vám povedlo síť kamarádů znovu zalátat a své zájmy oprášit, máte velké štěstí.

O obojí pečuj­te, a až se objeví ve vašem životě nový muž, nedávejte mu veškeré soukromí všanc. Ostatně muž, který by si vás usurpoval jen pro sebe, není pro život vhodný. Podotýkáme, že navlas totéž se týká i zaměstnání. Nikdo nemá právo po vás vyžadovat, abyste rezignovala na postup v práci a zajímavou náplň života a stoupla si s vařečkou k plotně, pokud to sama nechcete.

Řešení: Mnoho žen si myslí, že muži alespoň v první fázi zamilovanosti touží být neustále v jejich společosti. Podle serveru askmen.com však mnohem víc bodují ženy, které si dokáží udělat čas samy na sebe a svému protějšku dopřát ve vztahu volnost.

Co ještě nefunguje

Myslet si, že někoho předěláte:
Jestliže máte mezi sebou správně nastavenou komunikaci, dosáhnete kompromisů, navzájem se přizpůsobíte. ‚Předěláváním‘ se tento jev ale určitě nazývat nedá. Je to přizpůsobování. Vezměte také na vědomí, že zásadní problémy, které se objevily na začátku vztahu, budou postupně jen narůstat. Základní charakterové vlastnosti jsou dané a utvořily se z 90 % během prvních tří let života.

(Jackie)

Přidej svůj komentář!

Nejsi přihlášen(a) proto nemůžeš vidět komentáře ostatních, ale dovolíme ti komentář napsat.

Po napsání komentáře se tvá přezdívka uloží a uvidíš jak komentáře ostatních tak i své.