Rád(a) komentuješ a diskutuješ? Rozjeď diskuzi k nějakému z přispěvků. Pokud se registruješ bude ti diskutování zjednodušeno. Jednoduše se registruj a začni tvořit svůj profil. Registrovaní uživatelé budou mít čím dál více výhod a budou moci využívat více funkci a to zcela zdarma. Stačí si jen založit svůj profil. Na webu se neustále pracujeme a vytváříme nové funkce.

Váš mazánek

Matky je rozmazlily. Naučily je, že ženy jsou od toho, aby se o muže staraly. A co si s nimi pak mají počít jejich partnerky?Jaký je život s maminčiným mazánkem? Problematický. Náročný. A riskantní. Ne že by vztahy s jinými typy mužů představovaly jistotu, ovšem v tomto případě se dá už dopředu říct, že před sebou máte velmi komplikovanou cestu. I kdyby byl váš partner ten nejhodnější člověk na světě, dříve či později vám začne pít krev. Maminčini mazánkové se totiž vyznačují několika shodnými vlastnostmi, které se nedají tolerovat navždy.

Chvíli nám mohou připadat zábavné. Chvíli je můžeme považovat za roztomilé. Ale až přijde okamžik, kdy vedle sebe budeme potřebovat rozhodného a psychicky odolného partnera, maminčin mazánek začne být na obtíž. Muži, kterým matky vycházely vstříc ve všech jejich potřebách, nikdy docela nedospějí. Navždy zůstanou přinejmenším částečně nesamostatnými jedinci, kteří odmítají převzít plnou odpovědnost za svůj život.

Středobod vesmíru

„Žila jsem s maminčiným mazánkem čtyři roky,“ vzpomíná třiatřicetiletá Sandra. „A znovu bych do podobného vztahu nešla, z rozmazleného chlapečka se dospělý muž udělat nedá. Můj bývalý přítel neměl ani ponětí, co znamená odpovědnost. Středobodem vesmíru pro něj byla jeho maličkost. Kdyby byl zlý nebo panovačný, přišla bych na to dřív, jenomže on byl milý, zábavný, veselý, a tak jsem jeho nedospělé vrtochy snášela. Zpočátku mi dokonce dělalo dobře, že se o něj můžu starat.“ Sandřin partner dospět nechtěl.

Život, kdy se o něj jiný stará a on nemusí řešit nic jiného než svoje zájmy, mu vyhovoval. To, co Sandře připadalo roztomilé, se nakonec stalo příčinou rozchodu. „Připadala jsem si jako Barbara ve Válce Roseových. Měla jsem na partnera pořád větší vztek, až jsem ho začala nesnášet. Když jsem slyšela jeho oblíbenou větu ‚Čajíček by nebyl, lásko?‘ musela jsem se držet, abych po něm něco nehodila. Poslední kapkou byla přednáška jeho matky, že muži nikdy docela nedospějí a chytré ženy toho umějí využít.“

Matky maminčiných mazánků jsou velkou překážkou ve snaze udělat z rozmazleného chlapce muže. Nedovolí vám to. Váš přístup se jim nebude líbit a budou vám to dávat najevo. Bez servítek vám sdělí, co všechno děláte špatně, a nikdy vás nepřijmou do rodiny. Vždycky budete vetřelec, který se k nim vloudil a synáčka jim ukradl.

Nejisté výsledky

Samotné matky maminčiných mazánků se často brání, že své syny nerozmazlují. Pouze jim prý poskytují milující péči a laskavou náruč. Ve skutečnosti si pletou milující péči s opičí láskou a majetnickými sklony. Nastavily model žena pečovatelka – muž opečovávaný, který přetrvává
do dospělosti jejich synů a promítá se do jejich vztahů. Muž s tímto typem mateřského komplexu má podle psycholožky Vereny Kast dvě vnější podoby.

Buď se chová jako typický macho, který rozděluje příkazy, sám trůní v křesle v obývacím pokoji a nechá se obskakovat, nebo je to „uťápnutý“ nešika, který si sám nezaváže ani tkaničky, a když si nalévá horký čaj, opaří se. Ani jeden z nich nehledá rovnocennou partnerku. Hledají něco mezi služkou a druhou matkou a tomu pak odpovídá i jejich chování.

Jak poznáte, že jste si začala s maminčiným mazánkem? Například tak, že k němu pojedete na návštěvu a zdržíte se minimálně celý víkend. Jeden oběd nestačí, ale za víkend už se dá mnohé poznat. Partneři často dělají chybu, když odkládají návštěvu rodičů svého protějšku s tím, že je ještě brzy. Jeho rodiče a vzájemné vztahy v jeho rodině vám o něm poví mnohem víc, než se můžete dozvědět z běžného rande. Rovněž by vás mělo aspoň trošku varovat, pokud mu je třicet a ještě se neodstěhoval od matky.

Čeští sociologové nedávno zjistili, že současným českým „dětem“ mezi osmnácti a sedmadvaceti se líbí v rodném domě víc než dnešním pětatřicátníkům a čtyřicátníkům a že v porovnání s nimi také častěji doma zůstávají. Mají ukončené základní, střední a mnohdy i vysokoškolské vzdělání, ale touha osamostatnit se, postavit se na vlastní nohy a pokusit se starat o sebe bez rodičovských rad je minula – život u rodičů je pro ně pohodlnější, protože se nemusí starat o nájem, složenky a další praktické věci, které samostatný život přináší.

Pokud je to i případ vašeho partnera, nenechejte se vmanipulovat do role jeho rodičů. Povinnosti si spravedlivě rozdělte. Když to neuděláte na začátku, později už to půjde pouze těžko.

(Jana Krejčí, Harper's Bazaar)

Přidej svůj komentář!

Nejsi přihlášen(a) proto nemůžeš vidět komentáře ostatních, ale dovolíme ti komentář napsat.

Po napsání komentáře se tvá přezdívka uloží a uvidíš jak komentáře ostatních tak i své.