Rád(a) komentuješ a diskutuješ? Rozjeď diskuzi k nějakému z přispěvků. Pokud se registruješ bude ti diskutování zjednodušeno. Jednoduše se registruj a začni tvořit svůj profil. Registrovaní uživatelé budou mít čím dál více výhod a budou moci využívat více funkci a to zcela zdarma. Stačí si jen založit svůj profil. Na webu se neustále pracujeme a vytváříme nové funkce.

Zase to byl mizera?

Štve vás, že vám cestu k tomu pravému blokuje pořád stejný typ zoufalců? Pomůžeme vám sérii omylů zlomit, ať jste volná pro šťastnější volbu!Kristýna chodila s Petrem půl roku, než pochopila, že ani tenhle chlap se k ní natrvalo nehodí. Že je vlastně skoro stejný jako její bývalí partneři, s nimiž v posledních letech randila. „Všechny mé vztahy troskotají pořád na tom samém. I Petr se nejdřív tvářil, že stejně jako já potřebuje dost volnosti, pak mi ale vyčítal každý večer, který jsem nestrávila doma nebo nejlépe přímo s ním. Nechápu, že se ze všech mých chlapů musí vždycky vyklubat sobec, který se na mně stane úplně závislý,“ stěžuje si dvaatřicetiletá ekonomka.

Jedna moje známá zase tvrdí, že má v životě štěstí jenom na samé nezodpovědné potížisty. „Raději zůstanu sama než se smiřovat s tím, že mám doma mužského, jenž se chová jako dítě, za které vždycky všechno vyřizovala maminka,“ povzdechla si nedávno. Zní vám tyhle stížnosti povědomě? Taky jste zatím nepotkala muže, s nímž by se dalo žít? Možná při svém hledání ideálního partnera paradoxně narážíte jen na samé maminčiny mazánky, žárlivce, věčné bohémy, náladové despoty nebo do sebe zahleděné egoisty.

Taková nepovedená série může otřást vaší vírou v muže jako takové. Co když si ale nepoužitelné partnery do svého života sama nevědomě přitahujete? „Mockrát jsem slyšela od žen povzdech, že všichni chlapi jsou stejní. Ve skutečnosti je ale mnohem pravděpodobnější fakt, že si pouze vybíráme tytéž muže. Tatáž chlapská nátura mívá různé podoby a různé projevy v chování, takže občas bývá těžké odhalit, že jste se zasekla na jednom typu chlapa a volíte si ho pořád dokola jen v různých obměnách.

Bez tohoto poznání bohužel hrozí, že bludný kruh mizerných vztahů zůstane neprolomen,“ varuje Laura Janáčková, vedoucí psycholožka pražského Institutu partnerských vztahů. Jak poznáte, že jste omylem uvízla ve slepé uličce? Tyhle řádky vám ji pomůžou odhalit a hlavně se z ní vymotat.

Skrytý vzor mužnosti

Je to šílený a zlý muž, jehož je nebezpečné znát! Takhle v devatenáctém století popsala slavného romantického básníka lorda George Gordona Byrona vdaná lady Caroline Lambová. I navzdory svému bystrému úsudku mu ale nedokázala odolat. Z lásky vytěžila román o nich dvou, ale bohužel také na mnoho let zlomené srdce, snášela básníkovy neskrývané urážky i veřejné zostuzení. Každý totiž věděl, jak nedůstojnou závislost si tato vzdělaná aristokratka dokázala na svém nezvladatelném milenci vypěstovat.

Skoro každá žena má slabost pro nějaký konkrétní typ muže. Záleží na vašich vzorech z dětství – vlastnosti otce si nevědomě spojíte s představou mužnosti a v budoucnu hledáte partnera, který bude mít podobné rysy jako váš dětský hrdina. Bohužel nejen ty dobré, ale i špatné. Proto třeba dcery alkoholiků často opět končí v náručí opilců. Otcův vzor mužnosti je natolik silný, že i ony v dospělosti potřebují zažívat podobné vzrušení jako v dětství. Opilci bývají ve střízlivých obdobích obvykle srdeční a citliví partneři, kteří po svých excesech nosí milované ženě květiny, vyznávají jí lásku a prosí o odpuštění.

Podobně vyhrocené situace jste mohla doma zažívat, i pokud byl váš otec chorobný žárlivec nebo nevěrník. I takové silné emoce si můžete nevědomě spojit s představou vztahu, jak by měl vypadat. Bohužel je ale mnohem pravděpodobnější, že je prožijete s muži, za jejichž vášnivými vyznáními lásky a velkými milostnými gesty se skrývá problém. Autoři příručky Akta Ex aneb Jak se rozejít a postavit se na vlastní nohy (vydalo Motto) nazývají tyto typy partnerů povrchově přitažlivými samci. Třiadvacetiletá studentka Marika přiznává, že má také pro jeden z nich slabost.

Miluje muže se smyslem pro humor, kteří ji dokážou stále něčím překvapovat. „Líbí se mi, když se chlap nebere moc vážně. Proč se ale musí z vtipného pohodáře nakonec vyklubat zbabělec, který si dělá trapnou legraci i z věcí, k nimž by se měl postavit čelem a vyřešit je, místo aby je jenom zlehčoval?“ Věční puberťáci přitahují řadu žen. Po boku takového chlapa nejdřív úplně ožijete – nakazíte se jeho bezstarostností a radostnou náturou, která si nepřipouští žádné problémy a ignoruje i překážky do budoucna. Tenhle muž žije přítomností. Může si to dovolit – starosti o budoucnost totiž delegoval na váš hrb! Okouzlující bývají bohužel zpočátku i chorobní lháři, kteří si umějí pravdu tak šikovně přikrašlovat, že se do nich hned bezhlavě zamilujete, anebo podivínští samotáři, kteří z lásky k vám zapomenou na celý svět – jenže pak totéž vyžadují i po vás!

Když vám chybí síto

Zase to byl sobec a egoista? Možná vás okouzlil hlavně proto, že jste zrovna měla své plodné dny. „Evoluční sexuologie upozorňuje, že se ženám při ovulaci nejvíce líbí právě maskulinní samci, u nichž je nejvyšší šance, že se dokážou postarat o obživu a bezpečnost rodiny. Altruističtí muži, kteří se k vám můžou hodit mnohem víc, dostávají šanci při výběru partnera mimo toto období,“ upozorňuje doktorka Janáčková. Dominantní partneři často dokážou používat ostré lokty k tomu, aby se jim dařilo v práci, a právě takový muž kolem sebe šíří lákavou auru úspěchu, jež vás nenechá chladnou.

Obzvlášť když si i vy zakládáte na své kariéře a chcete mít po boku podobně schopného chlapa. „Takový partner může působit jako splněný sen. Sama se mu snažíte ukazovat v lepším světle a jeho skutečnou povahu přehlížíte, protože o svůj sen nechcete přijít. Teprve až opadne nejsilnější zamilovanost, uvědomíte si, že váš milovaný neuplatňuje ostré lokty a třeba i určitou sobeckost a prospěchářství jenom v byznysu, ale například také ve vztahu k vám, na čemž nakonec vaše láska může úplně ztroskotat,“ zamýšlí se cosmo odbornice.

Podle ní existují ženy, pro které se dominantní muži nehodí, ačkoliv je silně přitahují. „Vím, o čem mluvím, protože jsem to sama zažila. Pokud jste silně dominantní typ, potřebujete vedle sebe muže, který je sice také výrazně maskulinní samec, ale hlavně flegmatik. Pak nehrozí, že do sebe pořád budete narážet, ale že si dokážete vyjít vstříc.“ Jak poznáte, jakou náturu by měl mít partner vhodný právě pro vás? Dejte si jeden týden na to, abyste si na papír sepsala, jaké vlastnosti považujete za klíčové u muže, s nímž máte prožít celý život a třeba si s ním i pořídit děti. Jedničku pak připište k té úplně nejdůležitější vlastnosti, dvojku druhé nejdůležitější a postupujte takto až k těm nejméně podstatným.

Mějte přitom stále na paměti, že sestavujete žebříček naprosto nejzásadnějších vlastností svého protějšku. Možná si díky tomu uvědomíte, že některé okolnosti, na nichž jste vždy trvala, nakonec vlastně až tak zásadní nejsou. Na konci týdne svůj seznam uzavřete a pro změnu se dobře zamyslete sama nad sebou. Jaká doopravdy jste? Někdy není snadné přiznat si, že býváte vlastně celkem náladová nebo lehkovážná, že míváte sklony partnery rozmazlovat nebo že na ně většinou příšerně žárlíte.

Jedině tehdy, kdy se ale dokážete podívat své skutečné povaze do očí, můžete při hledání partnera zacílit chlapa s povahou, která tu vaši skvěle doplní, a tudíž ji i snese. Jakmile dobře pochopíte samu sebe a budete mít jasno ve svých očekáváních, vytvoříte si síto, jímž už další milostný omyl nepropadne. Až zase narazíte na úžasně zábavného bohéma, který tak skvěle ladí s vaší vlastní rozevlátostí, rozsvítí se vám kontrolka (přece jste ve svém seznamu uvedla, že potřebujete především chlapa se smyslem pro zodpovědnost) a k bláznivé zamilovanosti nestihne dojít.

„Vlastnosti chlapa se můžou věkem proměňovat v závislosti na jeho zkušenostech. Může mu dozrát žebříček hodnot, takže se začne jinak chovat. Základní povaha ale zůstává neměnná a s věkem se jen prohlubuje, protože muži pohodlní a je pro ně příjemnější nemuset se přemáhat a krotit,“ dodává Laura Janáčková. Z ufňukánků se nestávají dominantní lovci a náladový problémista se bohužel také nikdy nepromění v pohodáře, po jakém už konečně po svém boku toužíte.

(Cosmopolitan, Veronika Kredbová)

Přidej svůj komentář!

Nejsi přihlášen(a) proto nemůžeš vidět komentáře ostatních, ale dovolíme ti komentář napsat.

Po napsání komentáře se tvá přezdívka uloží a uvidíš jak komentáře ostatních tak i své.